söndag 3 oktober 2010

IE eller FF om banken får välja

Säkerheten på webben är starkt beroende av säkerheten i våra webbläsare. Bankerna borde verkligen push:a sina kunder att uppgradera och uppdatera.

Glädjande nog är det bara en av de större bankerna, nämligen Handelsbanken, som fortfarande officiellt stödjer Internet Explorer 6. Förutom Microsofts webbläsare så verkar det vara Firefox som gäller, även på Mac.

För Linuxfolket ser det riktigt skralt ut. En eloge till Skandiabanken där. Å andra sidan skriver Skandiabanken inget om Windows 7 så man undrar hur ofta sidorna uppdateras.

Handelsb. Nordea SEB Skandiab. Swedb.
Windows IE 6-8, FF 3.5.2+ IE 7-8, FF 3.5 IE 8, FF 3.6 IE 7-8, FF 3.5-3.6 IE 7+, FF 3+, Chrome 4+
Mac OS FF 3.5.2+ FF 3.5, Safari 4 FF 3.6, Safari 4 FF 3.5-3.6 FF 3+, Safari 3+, Chrome 4+
Linux (Ubuntu) Inte med e-leg Ingen info Ingen info FF 3.5-3.6 Ingen info

Länkar:
Nordeas krav

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag loggar in med Google Chrome under Windows 7 på Skandiabanken. Det kommer upp en varning om att Chrome inte stöds men där står också att Windows 7 är okej. De har dessutom den goda smaken att låta mig logga in ändå.

John Wilander sa...

@jonelf Ja, jag betvivlar inte att det faktiskt fungerar i långt fler webbläsare än de listar. Det brukar begränsa sig till någon viss funktion som strular när det inte är fullt stöd.

Tyvärr har jag inte konton hos alla bankerna så att jag kan göra ett skarpt test.

Tony sa...

Numera kan du använda kod och dosa på de flesta banker och då funkar det med vilken aktuell webbläsare som helst oavsett OS. Detta gäller Handelsbanken, Nordea och Länsförsäkringar i alla fall vilket är de internetbanker jag använt nyligen. Skandiabanken har dessutom skrapkoder (engångs) som ska funka oavsett browser och OS.

John Wilander sa...

@Tony

Nu har jag inte testat alla banker eller med alla webbläsare men jag är inte bara inne på huruvuda autentiseringslösningen fungerar eller inte. Det handlar i stor utsträckning om hur själva webbapplikationen fungerar också.

Bankaffärer på nätet är något många är noga med och man vill inte chansa på att det funkar för att i sista steget i någon transaktion få ett fel i GUI:et.

Därtill handlar det precis som jag inleder med om säkerhet i webbläsaren som plattform och då är inte IE6 ett bra alternativ.